Flag from Argentina

Buenos Aires - Argentinie

Home
Stichting Veldwerk
ICFON
ArgentiniŽ-Verslag
Nepal verslag
Argentinie-info
Nepal-informatie
Links
E-mail
Nieuws
Engels
Fotogalerij
 

 

 

 

Home  index Argentinie verslag

Kerst in ArgentiniŽ, vakantie

Foto's van onze dagen rondom kerst in nationale park Los Glaciares- ArgentiniŽ

Deel van verslag El Calafate, Torres del Paine

...................................................

Op 20-12 zouden we vroeg in de middag naar El Chalten in het zuidwesten van PatagoniŽ vliegen. Voor we naar het vliegveld gingen, werkten we eerst nog wat in een internetcafe, want het regende weer behoorlijk. Eenmaal aangekomen op het vliegveld bleken we vier uur vertraging te hebben. Ondanks dat het vliegveld vlakbij de stad ligt, had het gezien het weer weinig zin om terug te gaan en maken we van de gelegenheid gebruik om nog wat werk te verrichten, verslagen te maken en foto's uit te zoeken. Wanneer we eindelijk in El Calafate zijn, blijkt het te laat te zijn om ons nog goed te kunnen orienteren op excursies in de omgeving, vervoer naar onze volgende bestemmingen Torres del Paine in Chili en Bariloche, dus dat moeten we uitstellen tot de volgende dag, waardoor we de hele dag in El Calafate zullen spenderen. El Calafate is de overtreffende trap van een toeristische plaats. Alles is voor 100% ingericht op toerisme en dat alles vanwege de aanwezigheid van prachtige gletsjers zo'n 80 kilometer ten westen van de stad in het nationale park Los Glaciares. De gletsjers worden allemaal betiteld met superlatieven:

- de hoogste: Glacier Spegazzini, steekt circa 100 meter (ťťn straatblok in ArgentiniŽ) boven het water uit en onder water is ie nog circa 200 meter diep
- de grootste: Glacier Upsala, een heleboel kilometer lang en breed
- de meest toegankelijke en (naar men hier zegt) de enige ter wereld die nog groeit: Glacier Perito Moreno

Boottocht Patagonie boottocht bij El Calafate, Patagonie boottocht - Upsala glaciar

Prachtige ijsschotsen tijdens boottocht Upsala gletsjer

nog meer bijzondere vormen ijsschotsen

IJsschotsen en Upsala gletsjer

Heel El Calafate is ingericht om toeristen met busjes, bootjes, 4x4's, en loopijzers naar dit spektakel te vervoeren, tegen voor Argentijnse begrippen schandalig hoge prijzen. Prijzen van accommodatie, kleding, outdoorspullen, eten of eigenlijk gewoon alles zijn buitensporig hoog en de geboden service is vaak slecht. Het gaat veel en veel te goed met Calafate. De nazaten van de goudzoekers van weleer hebben hun goud in ieder geval gevonden en er voor gezorgd dat "Precios Patagonicos" een begrip is geworden.
We kiezen ervoor om eerst een boottocht naar Spegazzini en Upsala te maken, incl een wandeling naar Lago Onelli, een klein ondiep meer waarin afgebrokkelde ijsschotsen doodlopen en zodoende een "ijsschots-kerkhof" vormen. Althans die naam hebben ze van de Argentijnen gekregen. Voor deze toer moeten we de volgende ochtend vroeg op, wat we niet gewend zijn. We laten ons door onrustige tourbegeleiders met vele anderen in een busje prakken, slapen nog even verder en schrikken ons helemaal rot wanneer we een uur later pas echt wakker worden op een superluxe catamaran, inclusief business class en overal flatscreens met beelden van afbrokkelende gletsjers en foto's van de circa 200 medepassagiers. Dat belooft wat!
En inderdaad de boottocht is zeer spectaculair. Langs prachtige bergen, over turquoise kleurige meren, langs schitterende ijsbergen naar fenomenale gletsjers. Let op foto's zijn maar foto's. Dit deel van Argentinie is absoluut een "must see". Daarvoor neem je die Disneyland-achtige taferelen wel voor lief. Een bijkomende voordeel van deze vorm van gecontroleerd massatoerisme, waar de charme natuurlijk wel volledig ontbreekt, is dat de massa geen kans krijgt om zijn eigen weg te gaan en overal de prachtige natuur kapot te stampen of te vervuilen met het (on)nodige afval...................

Patagonie Onelli meer Bizarre ijsschots vormen, Patagonie Onelli meer ijsschotsen

ijsschotsen bij Onelli meer

we bleven foto's maken...

Samen bij Onelli meer

..........................De Perito Moreno is wel dť hoofdattractie van de regio en dat blijkt niet voor niets. De gletsjer is niet de hoogste ("slechts" circa 60 meter boven het water) en niet de grootste ("slechts" circa 150 km2), maar het feit dat je vanaf het land een zeer goed uitzicht op de frontlinie van de ijsmassa hebt, maakt het wel zeer indrukwekkend. We blijven enkele uren naar het langzaam opschuivende ijs kijken en vooral ook luisteren. Elke dag schuift de gletsjer in het midden zo'n 2 meter op en brokkelen er ook weer vele stukken af. Grotendeels zwijgzaam kijkt de massa toeristen toe en ieder zuchtje, kraakje of steuntje van de gletsjers wordt beantwoord met massa's camera's die zich richten op de plaats waar het geluid vandaan kwam in de hoop spectaculaire plaatjes te kunnen maken van huizenhoge blokken die in de rivier storten. Daarvoor heb je echt wel geluk en/of veel geduld nodig, want soms gebeurt er een paar uur nauwelijks is, dan stort de een na de ander naar beneden. Naast velen kleine brokken, zien wij een handvol keren brokken ijs ter grootte van het appartementencomplex waarin we wonen naar beneden storten. Dit gaat gepaard met een enorm gebulderd gevolgd door minutenlang durend gesis van de ijsbrokken die in de rivier op en neer worden geslingerd door de enorme golfen. Een keer breekt ook een gigantisch brok onder water af, waardoor er plotseling vanuit het water een enorme turkooise ijsmassa uit het water opstijgt.

Perito Moreno - Argentinie Susanne bij Perito Moreno, Patagonie Perito Moreno gletsjer - Argentinie

Perito Moreno gletsjer

Susanne bij de beroemde gletsjer van Patagonie

brok prachtig blauw ijs komt omhoog bij de gletsjer

Door het afsmelten van grote delen ijs, verandert af en toe ook het zwaartepunt van de grote ijsschotsen die in de rivier drijven, waardoor deze plotseling volledig op hun kop draaien en de mooie blauwe onderkant ineens boven komt te liggen.

Perito Moreno gletsjer - Argentinie Perito Moreno glacier, Patagonia Perito Moreno gletsjer - El Calafate

een brok (circa 50 meter hoog) breekt van de gletsjer

geeft een oorverdovende knal en ...

een tientallen meters hoog & mooi waterballet!

Wij vinden dit al prachtig, maar dit is weer kinderspel vergeleken met het ultieme spektakel dat zich in de afgelopen eeuw grofweg eens in de vijf jaar en in 2004 voor het laatst voor deed. Dan groeit de Perito Moreno tegen het schiereiland aan en wordt de rivier geblokkeerd waardoor het waterniveau flink stijgt. Vervolgens vormt de rivier een tunnel door de gletsjer die na 1 a 2 dagen weer met een enorm gedonder instort. De zogenaamde Ruptura. De meeste bezoekers moeten het echter met minder en/of de dvd van zo'n Ruptura doen.
(Overigens verwacht men dat de Perito Moreno ook in het voorjaar van 2006 tot aan het land zal aangroeien deze ruptura wellicht voor een zelfde spektakel als in 2004 zal zorgen, dus mocht je in het voorjaar van 2006 naar Patagonie gaan, houdt dan de ontwikkelingen in de gaten).

Het kost ons enigszins moeite om weg te gaan, daar een enorme ijsmassa al uren op het punt van afbreken staat. Vlak voor dat we de gletsjer definitief de rug toe keren is het eindelijk zover en vanaf een afstand zien we nog een keer een spektaculair grote massa naar beneden donderen. Een mooi einde van een indrukwekkende middag.

 

Andere verslagen

1 januari - 5 januari - La Ruta Cuarenta

28 december - 1 januari - El Chalten

20 december - 28 december - El Calafate, Torres del Paine

15 december - 20 december - Ushuaia, Calafate

28 november - 15 december - Belťn, Cordoba, Rosario

19 november - 24 november - Quebrada de Humahuaca

15 november - 18 november - Cafayate Cachi Salta

8 november - 15 november - Iguazu, San Ignacio, Tucuman

30 oktober - 8 november Uruguay

23 oktober - 30 oktober - meer uit Buenos Aires nb verslag volgt nog

15 oktober - 22 oktober - meer Buenos Aires

30-9 t/m - 14 oktober 2005 - Mendoza / Villavicencio / Uspallata / Los Penitentes  / Valle Grande / Cacheuta

22-29 september 2005 - sightseeing in Buenos Aires

September 2005 - stopover in Rome

 

 

Op pad tijdens kerst

Argentinie Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Argentinie reizigers-informatie

 

 

 

26-01-2016

 

 

Chili / Kerst in Argentinie / Torres del Paine vakantie / Patagonie reizen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shoestring, reizen naar Azie