Spanje

Toledo & Andalusië

30-1 tot 11-2, Toledo en Andalusië, Spanje, terug naar Nederland

Maandag 30 januari haalden we onze huurauto op in Madrid en reden als eerste naar Toledo, een stad met een prachtige historisch centrum, met leuke nauwe straatjes, mooie huizen en een indrukwekkende kathedraal en Alcazar. De laatste was helaas dicht wegens verbouwing.

Op weg naar Andalusië overnachten we in Puertollano. De volgende dag vervolgden we onze weg via leuke plaatsjes als Fuencaliente, Cardena, Villanueva de Cordoba en Llerena richting Extremadura om uiteindelijk via Santa Ollala, Arroyomolinos de Leon, Segura de Leon, Fuentes de Leon en Canaveral de Leonin in Aracena te belanden.

plein van Aracena
poort van fort van Aracena
fort van Aracena

Aracena
Daar bezochten we de volgende ochtend het fort boven Aracena om vervolgens naar La Gruta gaan. Dit is een groot druipsteengrottenstelsel dat deels onder het kasteel van Aracena ligt. In La Gruta vind je prachtige druipsteenformaties.

Door richting Sevilla
Via vele leuke plaatsjes rijden we naar Las Cabezas de San Juan ten zuiden van Sevilla. We kunnen niet zo snel een hotel vinden en informeren in een supermarkt. Het enige hotel wat ze daar weten, ligt net buiten het plaatsje tegenover de pizzeria, zoals ze dat noemden. Na het inchecken gaan we op zoek naar een restaurant, maar de stroom valt langdurig uit en je ziet werkelijk niets meer in het plaatsje dat kennelijk niet voorbereid is op stroomstoringen, bijna nergens zie je kaarslicht of zaklampen. In de hoop dat het hotel en pizzeria net in een andere zone vallen, rijden we terug om dan maar een pizza te doen bij Romani. Ook hier is het aardedonker, maar de tent is verlicht met een paar kaarsjes. In het schermerlicht passeren we een schaars geklede dame en onze ogen hebben even tijd nodig om te zien dat er nauwelijks zitplaatsen zijn en alle vrouwelijke “gasten” bijzonder schaars gekleed waren. Romani blijkt in wat andere behoeften te voorzien dan die van het vullen van de maag.
Gelukkig konden ze in het hotel bij kaarslicht ook nog een maaltijd voor ons prepareren.

We volgende dag rijden we over een wederom uitstekende wegen naar Arcos de la Frontera.
In Andalusië hanteert men kennelijk een asfalteer-politiek. Overal liggen gloednieuwe, prachtige (deels) met EU gelden gefinancierde asfaltwegen, terwijl er op sommige plekken nauwelijks verkeer is. Van onze oude kaart klopt al veel niet meer.
Arcos de la Frontera heeft ook weer een prachtig oud centrum bovenop een heuvel met een hoge steil klif. Vanuit Arcos reden we meer de bergen van Andalusië in om te overnachten in het koude, natte maar erg knusse Grazalema.

Typisch wit dorpje in Andalusië
prachtig wit dorp met kasteel op een heuvel, typisch voor Andalusië
Arcos de la Frontera

Vanuit Grazalema reden we over de Ruta de los Pueblos Blancos naar Zahara de la Sierra. Zahara ligt op een rotsachtige berg die hoog boven een stuwmeer uitsteekt. Vanaf het fort boven het stadje heb je een prachtig uitzicht op de omgeving met onder andere een aantal witte pareltjes in het groen. Overal zie je de leuke witte plaatjes liggen. Wat een verschil met het uitgestrekte Argentinië, waar je soms meer dan 100 kilometer helemaal niets tegenkomt. Hier ligt om bijna elke bocht weer een leuk plaatsje met een kasteel. We rijden tot vlakbij Malaga en overnachten in Pizarra.

4 februari. ’s Ochtends naar Malaga om onze collega’s op te halen van het vliegveld. Daarna gaan we door naar Granada voor het jaarlijkse bedrijfsuitje. We zullen hier overleg afwisselen met het bezoeken van wat leuke plaatsjes in de omgeving en een paar wintersport middagen.

Laat een antwoord achter