Slowakije

Slowakije

Vanuit de omgeving van het Boheems Paradijs in Tsjechië rijden we naar onze tweede vakantiebestemming, ditmaal gelegen in het midden van Slowakije.
Vooral het landschap in Oost-Tsjechië (Moravië) vanaf de A1 bij Hranice naar de grens en vanaf de grens naar Zilina in Slowakije vinden we prachtig. De bergen zijn daar wat hoger en het landschap ruiger dan in de omgeving van Nova Paka in Tsjechië.
Aan het einde van de dag komen we aan in Vlasky bij het Liptovsky Meer. Hier zullen we ruim twee weken verblijven in een zeer ruime vakantievilla met uitzicht op het kleinere deel van het meer, de besneeuwde bergtoppen van de Lage Tatra en de berg Veľký Choč.

Demanovska Dolina
Ons eerste uitje in Slowakije voert ons door het dal “Demanovska Dolina” naar het dalstation van het Jasna-skigebied. Op een hoogte van ongeveer duizend meter ligt hier nog steeds sneeuw. Er zijn enkele skiliften geopend die je naar de top van de berg Chopok kunnen brengen. De Chopok is met 2024 meter boven zeeniveau één van de hoogste pieken van de Lage Tatra en Jasna één van de mooiste skigebieden van het land.
Zowel rond de top als in de rest van Demanovska Dolina kun je mooie wandelingen maken. In dit dal bevindt zich ook de spectaculaire Demänová ijsgrot.

Hoge Tatra
Een volgende trip gaat naar de Hoge Tatra, waar we onder meer de plaatsjes Štrbské Pleso, Tatranská Polianka en Tatranská Lomnica bezoeken. Tussen de verschillende bergdorpjes rijdt een trein op een smalspoor, waardoor je makkelijk via de bergen van de ene plaats naar de ander kunt wandelen en met de trein weer terug kunt komen bij je beginpunt en/of auto. Daar het met ons jonge dochtertje nog een beetje te lastig is om lange moeilijke bergwandelingen te maken, lopen we bij Štrbské Pleso het eenvoudige rondje om het gelijknamig meer om toch een beetje de sfeer van de omgeving te proeven.
Vanuit Tatranská Lomnica kun je met verschillende skiliften naar de top van de Lomnický štít, met 2634 meter de één na hoogste piek van de Hoge Tatra, de bergrange die deels de grens met Polen vormt.

Vlkolínec
Vlkolínec is een knus dorpje net ten zuiden van de industriestad Ružomberok. Vlkolínec is prachtig gelegen in de bergen en staat sinds 1993 op de UNESCO-werelderfgoedlijst daar het dorp onaangetast lijkt door de moderne ontwikkelingen en bestaat uit 40 historische houten huizen. Het is een waar openluchtmuseum en zeker de moeite waard om te bezoeken. In de omgeving van Vlkolínec kun je ook heerlijk wandelen.

Liptovsky
Vlkolínec

Liptovsky Mikulas
Liptovsky Mikulas in de grootste plaats aan het Liptovsky Meer. Hier vindt men diverse shopping malls en hypermarchés, zoals Tesco, maar ook een klein gezellig autovrij centrum met centraal plein met diverse terrassen en oude gebouwen, waaronder de St. Nicolaaskerk waarvan de geschiedenis teruggaat naar de 13e eeuw. Op een rustige zaterdagmiddag, wanneer de meeste winkels gesloten zijn, bezoeken we deze kerk waar net een bruiloft afgelopen is. Alle gasten die naar buiten komen worden getrakteerd op taart en vodka. Ook de voorbijgangers mogen meegenieten. Terwijl wij even rustig voor de kerk gaan zitten om uit te rusten en de gang van zaken gade te slaan, komen een aantal van de bruiloftgangers regelmatig met de taart en vodka bij ons langs. Na een aantal borrels moeten we flink ons best doen om de volgende keren af te slaan om niet dronken de middag voort te hoeven zetten.
In het zuiden van Liptovsky Mikulas heeft men in de Váh rivier een wildwater slalom parcours gerealiseerd, de oudste van Slowakije.

Tsjechië en Slowakije
Het valt ons op dat verschillende Slowaken aangeven dat ze niet goed weten waarom Slowakije en Tsjechië in 1993 zelfstandig verder zijn gegaan. Als zij in Tsjechië op vakantie zijn, wordt hun wel eens gevraagd waarom Slowakije zelfstandig verder wilde, maar burgers uit beide landen lijken geen goede redenen te weten. Ze vermoeden dat de Slowaakse bestuurders voldoende bestuurlijke banen wilden behouden. Wat surfen op het internet leert dat eind 1992 slechts 37% van de Slowaken en 36% van de Tsjechen het in de zomer van 1992 genomen besluit tot opsplitsing steunden.

Svaty Kriz in Lazisko
Op een culturele middag brengen we eerst een bezoek aan de eeuwenoude articulaire houten kerk “Svaty Kriz” in Lazisko. Een sfeervolle kerk waarvan de geschiedenis terug gaat naar 1693 en dat in zijn geheel is verhuisd naar een nieuwe locatie toen het Liptovsky-Mara-stuwmeer werd aangelegd.
Daarna gaan we naar het openluchtmuseum op de plaats van de voormalige Keltische nederzetting “Havranok”. Dit is een belangrijke archeologische vindplaats gelegen op een heuvel boven het stuwmeer net buiten het dorp Bobrovník en op loopafstand van Vlasky. Enkele eeuwen voor de jaartelling, tijdens de ijzertijd en de Romeinse tijd was Havranok een belangrijk religieus centrum van de Kelten in deze regio.

Spišský Hrad en Oravsky Hrad
In de volgende dagen gaan we onder andere nog naar de kastelen Spišský Hrad en Oravsky Hrad.
Spišský hrad is één van de grootste kasteellocaties van Centraal-Europa gelegen bij Spišské Podhradie, circa 40 kilometer ten oosten van Poprad. Het gigantische complex is in de 12eeuw gebouwd, maar daarvoor stond er ook al een kasteel op de strategische locatie. De ruïne van Spišský hrad is regelmatig gebruikt als filmlocatie, onder meer voor de films Dragonheart en The Last Legion.

Liptovsky Mikulas
Oravsky Hrad

Oravsky Hrad ligt op een prachtige locatie op een hoge rots boven Orava rivier in het dorp Oravský Podzámok. Het eeuwenoude kasteel is gebouwd op de plek waar eerder al een houten vesting was gelegen (een maquette hiervan vind je op de bovenste verdieping van het kasteel).
In tegenstelling tot Spišský Hrad, is Oravsky Hrad uitstekend gerestaureerd en echt een kasteel i.p.v. een ruïne. Tijdens een rondleiding van 2 uur probeert een alleraardigste gids ons telkens een engelstalige samenvatting te geven van haar uitleg in het Slowaaks. De gehele groep bestaat namelijk uit Slowaakse bezoekers, dus wat dat betreft hebben we een beetje pech. Nieuwsgierig vraagt ze waar we vandaan komen en op ons antwoord “uit Nederland”, reageert ze heel verbaasd “en wat brengt brengt jullie helemaal naar Slowakije”. Een verbazing die ons dan weer verbaasd, te meer omdat er in het kasteelcomplex een stalletje staat waar Nederlandse stroopwafels in Nederlandstalig verpakking worden verkocht.

Het bezoek aan Oravsky Hrad is ons laatste uitje in Slowakije voor we naar Krakau rijden, een prachtige historische stad in het zuiden van Polen op circa 2,5 uur van het vakantiepark in Vlasky.

Laat een antwoord achter