Spanje

Madrid, Spanje

De terugreis naar Europa begon met een onaangename verrassing op het vliegveld dat waar de btw op de nieuwe (dure) camera toch niet terugkregen. Nog een fijne laatste confrontatie met de oplichtfratsen in dit land.
We vliegen met Varig in een paar uur met een luxe vliegtuig naar Sao Paolo. Voor de veel langere vlucht naar Madrid zetten ze een oud, krap vliegtuig in. Na een vermoeiende nacht in dit krappe vliegtuig was het wel even apart wakker schrikken in de Eurowereld, beetje omgekeerde wereld van Argentinië, i.p.v. heel veel voor weinig, krijg je weer weinig voor heel veel euro’s. In Buenos Aires was het bij vertrek ruim 30 graden, in Madrid was het bitterkoud, met ’s avonds temperaturen van ruim onder nul en voor het eerste deze winter viel er ook sneeuw.
Maar Madrid is een prachtige en leuke stad. Om na de korte nacht weer wat wakkerder te worden, halen we een frisse neus tijdens een kort wandelingetje richting Plaza Independencia en het grote Retiro park om vervolgens snel aan de tapas te gaan in een lekkere warme taberne. Het viel ons op dat Madrid een redelijke rustige stad is, maar misschien is dat alleen zo in vergelijking met het superdrukke Buenos Aires.

Op zaterdag is het helemaal heerlijk rustig in het centrum en gingen we o.a. naar het grote Koninklijk Paleis, de Catedral de la Almudena, Plaza de Espana en Plaza Mayor. Op dit laatste plein was het gezellig druk wegens een paardenevenement ter promotie van Jerez de la Frontera.

Paleis (palacio) Real van Madrid
Plaza de Espana, plein Spanje in Madrid
Paarden evenement op Plaza Mayor

’s Avonds proefen we het nachtleven in de omgeving van de plaza Santa Barbara en Puerta del Sol. Later in de nacht gaan we naar Palacio Gaviria, wat een woordgrapje van Kaviaar en gadverdarrie moet zijn. Het is vrij groot, maar ziet er leuk uit door de verdeling in 13 kleinere ruimtes met 3 verschillende soorten muziek. Echter de kwaliteit van het geluid is net zo slecht als de DJ’s, er is duidelijk geen deurbeleid (alles tussen de 20 en 80 komt binnen, liefst als stelletje van een man van 80 met vrouw van 20) en de consumpties zijn gruwelijk duur. Voor een frisje of biertje die met op Argentijnse formaten ingestelde ogen niet eens waarneembaar zijn, reken je Euro 10,- af. Nee, niet per blad, per stuk.

Na het uitslapen gaan we de volgende dag nog wat uitgebreider naar het Retiro park en brengen een bezoekje aan het Prado Museo, met vele schilderijen van Spaanse, Duitse, Vlaamse en Hollandse grootmeesters en lopen we nog wat rond in de stad en genieten we van de tapas.

mooie tegeltjes in Madrid, azulejo's
het mooie Retiro Park, bootje varen
de taverna's zijn vaak prachtige gebouwen met azulejo's

Laat een antwoord achter