Kathmandu Vallei,  Nepal

Oud & Nieuw + bezoek Guru Rinpoche in Bouddha, Nepal

31 december – 6 januari

De laatste twee dagen van het jaar werden gevuld door demonstraties tegen de doodstraf van Saddam Hussein. Niet dat Nepalezen nou zo’n fan van Saddam Hussein zijn, als wel zeer groot tegenstander van de doodstraf, voor wie dan ook. In diverse steden in Nepal gingen de mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten.

Oud & Nieuw
Al dit gerommel in het land had een aanstekelijk effect op de ingewanden van Susanne. Deze begonnen in de nacht van 30 op 31 december de Nepalese bevolking te imiteren, wat roet in het eten voor het oud & nieuwfeest leek te gaan gooien (ze is nooit ziek, dus dat was een goede timing, ahum). Een grote en grondige inwendige schoonmaak deed echter wonderen en in de loop van de middag begon ze al weer op te knappen.

In restaurant 1905 trakteerden we ons zelf op een uitgebreid verrassingsmenu (Suus deed nog wel een beetje rustig aan) alvorens we naar de nieuwe Latin Quarters te vertrekken. De eigenaresse van deze club, waar we graag mochten komen, had onenigheid met de landlord en besloot daarom een nieuwe locatie op te zoeken, die ze op 31-12 feestelijk wilden openen en ze was zo vriendelijk om ons vrijkaartjes voor deze avond te geven.
Toen we binnenkwamen, was er echter nog niemand, behalve een aantal werklui en de eigenaresse zelf die nog bezig waren om de laatste hand te leggen aan het interieur, de verlichting en de geluidsinstallatie. Omdat we met vrienden hadden afgesproken moesten we wel even wachten tot die zouden komen. Terwijl we langzaam high werden van de zeer sterke verflucht, werden we geamuseerd met een soort van real live performance van het tv programma “het roer om”. Stress alom, met natuurlijk de nodige tegenslagen, waaronder kortsluiting. Hierdoor kwamen we op een gegeven moment volledig in het donker te zitten. Erg grappig. Ook de toiletdeuren waren die avond geverfd, leuk als je net een nieuw shirtje aanhebt, he Suus.

Toen onze Nepalese salsa vrienden Santosh en Sangeeta kwamen, besloten we eerst nog maar een paar uur uit te wijken naar een hotelfeest. Het is in Nepal kennelijk goede gewoonte om dit soort avondjes met de hele familie tijdens een luxe diner in een 5-sterrenhotel te vieren dan wel te beginnen. In een grote zaal in het Radisson hotel was het in ieder geval volop druk en ondanks de enigszins stijve setting gingen op de dansvloer vele voetjes van de vloer. Vuurwerk doen ze hier niet aan, dus om 00:00 uur werd het nieuwe jaar met het geknal van ballonnen ingeluid. Voor veel Nepalezen het teken om nog even de laatste glazen leeg te drinken en snel naar huis of een andere locatie te vertrekken. Wij gingen na een paar glaasjes goedkope champagne dus ook maar weer terug naar Latin Quarters, wat nu een volledige andere uitstraling had. Alles was klaar en vooral de tent was helemaal afgeladen vol. Een gezellige drukte om samen met vele bekende gezichten het nieuwe jaar te beginnen.

Kaarsjes / boterlampjes in Bouddha
Opkomst van volle maan achter de stoepa en achter de bergen
Het aansteken van de vele kaarsjes

Puja (ceremonie) voor wereldvrede in Boudhanath
Begin januari maakten we meteen een 3 daags uitje naar Bouddhanath. Daar was een paar weken lang een belangrijke Guru Rinpoche (Penor Guru Rinpoche) op bezoek en op 4 januari werd er onder zijn leiding een puja (ceremonie) gehouden t.b.v. de wereldvrede. Hiervoor kwamen vele monniken en pelgrims naar Bouddha en werden onder meer 100.000 (boter) kaarsjes ontstoken op de stupa. Echt een supergezicht. Het was ook de tijd rond volle maan, dus daarom maakten we er maar een verblijf van een paar dagen van.

De drie nachten rond de nacht van volle maan wordt de stoepa sowieso al volledig verlicht met “kerstversiering” en daarnaast is Boudha altijd een fijne plek om even lekker te relaxen. Wat niet wil zeggen dat je ook kunt uitslapen, want rond een uur of half zes word je wakker getetterd door monniken die middels hun hoorns het ochtendgebed aankondigen. De eerste ochtend waren we in staat om ook op te staan en woonden weer eens zo’n ochtendceremonie bij.

Novice
Dozen en zakken vol offeringen (bananen, sinaasappels, koekjes, frisdrank, etc.)
Penor Guru Rinpoche onder een paraplu van pauwenveren

Op de middag van de puja werd de stoepa echter afgesloten en alleen mensen/monniken met een speciaal ticket mochten naar binnen. Voor ons gelukkig, maar toch altijd weer een beetje vreemd, bleek een blank gezichtje ook voor een ticket door te kunnen, dus konden wij tussen de bevoorrechten een plekje op de stupa zoeken en van redelijk dichtbij de ceremonie meemaken. Opvallend was dat buiten de boterthee en het broodje dat de gasten op de stoepa kregen (goede catering) de mensen (veelal monniken dus) geld kregen. We zagen dat dat ongeveer 150 roepie per persoon was. Best veel voor Nepalese begrippen. We weten niet precies waarom dat was, maar als grapje zaten we al te bedenken hoe we zouden reageren als ze ook bij ons kwamen. Maar dat was niet het geval. Wij werden bewust overgeslagen. Ze zijn toch niet helemaal gek. Toen we later buiten de stoepa naar de afloop keken, zagen we dat de hele berg met offeringen van bananen tot en met koekjes aan de mensen op de stoepa werden uitgedeeld (gegooid). Een goede zaak.

Monniken zitten op de Bouddha stoepa voor de puja voor de wereldvrede
stupa met vele kaarsjes
Volle maan achter stoepa

Laat een antwoord achter