Argentinië,  Buenos Aires

Aankomst in Buenos Aires, Argentinië

Ons Happy Nomads avontuur heeft een nieuw vervolg gekregen. In de nacht van 20 op 21 september hebben we de komst van de Europese herfst verruild voor de komst van de lente in Argentinie: het land van o.a. de Tango, de Pampa’s, Diego Maradona, Eva Peron (Evita) én Maxima.
De komende maanden zullen wij weer verslag doen via deze website.

In de afgelopen weken is ons regelmatig gevraagd naar een concreet reisplan voor de komende 5 maanden. Welnu, een dergelijk reisplan hebben we niet echt. Heel globaal genomen, denken we de periode in vijf stukken te splitsen en telkens 3 tot 5 weken te nemen voor de volgende gebieden:

– Buenos Aires
– het noorden
– het midden / de pampa’s
– het zuiden / Patagonie en Vuurland
– Spanje

Patagonië is misschien wel de belangrijkste reden waarom onze keuze voor deze periode op Argentinië is gevallen, dus de kans is groot dat we daar sowieso naar toe gaan. De rest zien we wel. Het lijkt ons erg leuk om enkele weken in Buenos Aires te blijven om de sfeer in deze, volgens de verhalen zeer aangename stad, goed te proeven. Op 26 januari vliegen we vanuit Buenos Aires naar Madrid om vervolgens nog 2 tot 5 weken in Spanje te blijven en pas weer in Nederland te komen als de temperaturen weer langzaam beginnen te stijgen.

Een andere veel gestelde vraag is of we in Argentinië ook vrijwilligerswerk zullen doen. Vanwege het feit dat we wellicht veel zullen reizen, zou het best lastig kunnen worden om in Argentinië voor Argentijnen werkzaamheden te verrichten, maar we zullen dit zeker proberen.
Wat we sowieso wel blijven doen is het genereren van inkomsten voor “Nepal” door de hoeveelheid content op deze website te blijven uitbreiden, indien mogelijk i.s.m. mensen in Nepal, om zodoende de inkomsten te verhogen. Ook proberen we op afstand een aantal Nepalezen te helpen om via het internet een centje (bij) te verdienen.

Op 21 september zijn we dus in Buenos Aires aangekomen. Echter, we zijn na een paar heerlijke zonnige laatste weken in Nederland, reeds op 18 september vertrokken om eerst nog een korte stop-over te maken in Rome. Hier hebben we 3 heerlijke dagen gehad. Meer hierover, kun je lezen op een aparte pagina mbt Rome

Na een prima vlucht kwamen we op La Dia de la Primavera (Spring Day of dag van de lente) aan in Argentinië. In het vliegtuig werden we al onthaald op een lekkere zoete versnapering ter gelegenheid van deze dag, waarover later meer.

Om 6 uur ’s ochtends landden we met een ouderwets applaus van de Argentijnse medepassagiers, op het Ministro Pistarini vliegveld, 35 km buiten Buenos Aires. Alle bagage en douane formaliteiten verliepen buitengewoon snel en een uur na de landing zaten we al op onze kamer van het hostal Portal del Sur midden in Buenos Aires in de wijk San Telmo. We hebben een klein optrekje in een prachtig, oud en statig gebouw op een paar honderd meter afstand van Plaza de Mayo, Avenida 9 de Julio, Plaza de la Republica en enkele handige metrolijnen. Ook beschikken we over een breedbandinternet-aansluiting op de kamer, dus dat is voor ons natuurlijk wel zo praktisch.
We rustten een heel klein beetje uit en gingen daarna op de eerste dag meteen mee op een stadswandeling die het guesthouse organiseerde. De zeer korte wandeling ging via Calle Florida, een grote winkelstraat die als een van de weinige ook autovrij is naar Plaza Libertador, waar een mooie fototentoonstelling de afgelopen 60 jaar in Argentinië treffend samenvat. De wandeling eindigde bij het moment van de slachtoffers van de Falklandoorlog. In de wereldgeschiedenis een zeer bescheiden oorlogje, destijds door de militaire Junta georganiseerd om de aandacht van de interne problematiek af te leiden, die mede door de dramatische nederlaag tegen de Engelsen een behoorlijke indruk in Argentinië heeft achtergelaten.

Daarna laten we ons op sleeptouw nemen door 2 Ieren op wereldreis die het graf van Eva Peron (Evita) op de begraafplaats in Recoleta willen bezoeken. Een prachtige begraafplaats met schitterende grafmonumenten. In de omgeving van Recoleta hangen duizenden jongeren rond in diverse parken. Zij zijn samengekomen om La dia de la primavera te vieren. De dag die logischerwijze de lente inluidt, maar ook de dag van de studenten is, waarop de meeste scholieren en studenten vrij hebben. Het is een schitterende middag en in de zon genieten de jongeren van muziek, cola, mate, bier en wiet. Het geheel ziet er een klein beetje koninginnedagachtig uit en behalve dat de jongeren Spaans spreken en mate (heel klein beetje te vergelijken met zeer sterke chinese thee) drinken is er geen verschil te bespeuren met de Noord-West Europese jeugd. Veel meisjes lopen net als hun oudere geslachtsgenoten elders in de stad, rond met een roos of klein bosje bloemen, want op deze dag krijgen de vrouwen een bloemetje van hun vriend of man. Overal in de stad tref je “Feliz Primavera” of “Happy Springday” teksten aan en vele winkels hanteren Primavera aanbiedingen. ’s Avonds is het ook extra druk in de bars en restaurants.

We slenterden verder naar Plaza de Mayo. De eerste sporen van de crisis van Argentinie die wij kunnen waarnemen zijn de vrij slechte wegen in Buenos Aires, de oude stinkende en rokende bussen, een aantal zwervers en verslaafden in de parkjes en de vele mensen die met het verzamelen en sorteren van afval hun brood bij elkaar proberen te verdienen. Opvallend zijn ook de eenvoudige baantjes als levend reclamebord. Op de zebrapaden op de zeer brede Avenida 9 de Julio treffen we bijvoorbeeld een aantal mensen aan die telkens als het stoplicht (voor de auto’s) op rood staat voor de rij wachtende auto’s gaan staan om een paar seconden lang diverse reclameborden omhoog te houden.

Laat een antwoord achter