Nepal

Lumbini & Tansen

Na de vlucht vanaf Talcha airport bij Rara Lake en de overnachting in Nepalgunj vervolgen we onze weg richting Lumbini.

Na het geslinger door de Mahabharat heuvels gaat deze weg over een vlakker terrein. Toch duurt de tocht van hemelsbreed circa 200 kilometer nog de hele dag door de vele stops die de bus maakt. En het is warm in de propvolle bus. Na een lange warme dag komen we tegen het donker aan in Lumbini Bazaar, zoeken snel een guesthouse en gaan daarna eten. Na het eten maken we nog een korte wandeling, maar het is pikdonker en er is weinig leven op straat. Er is weer eens geen stroom.

De volgende ochtend gaan we naar de Lumbini Development Zone. Hier vind je de Sacred Garden met daarin de Maya Devi Tempel, de tempel die de exacte plek markeert waar de Boeddha zou zijn geboren. De meeste historici zijn het er wel over eens dat Gautama Siddhartha inderdaad ergens in deze omgeving moet zijn geboren in het jaar 563 voor Christus.
Het is een eenvoudig tempel, zowel van binnen als van buiten, maar het is een belangrijk pelgrimsoord voor vele tienduizenden pelgrims. Naast de tempel is de vijver waar de moeder van Gautama Siddhartha zou hebben gebadderd voor de bevalling. Ook is dit de plek waar de Ashokan Pillar staat. De gedenksteen die keizer Ashoka achterliet toen hij rond 249 voor Christus een bezoek bracht aan deze plek.

Het is boeiend om te zien hoe hordes Indiase en Nepalese pelgrims hier allerlei rituelen verrichten om de Boeddha te eren.

Na het bezoek aan het historische gedeelte van de Lumbini Development Zone gaan we naar het moderne gedeelte, iets ten noorden van de Maya Devi Tempel. Hier worden met donaties vanuit de hele wereld allerlei extravagante kloosters gebouwd en dit terrein is nog volop in ontwikkeling. Het is verdeeld in de West Monastic Zone voor de Mahayana stroming en de East Monastic Zone voor de Theravada stroming, twee belangrijke stromingen binnen het Boeddhisme.

Tansen verslag volgt nog

Laat een antwoord achter