Argentinië,  Patagonië

Ushuaia, El Calafate – Argentinië

15 december – 20 december – Ushuaia (Vuurland) en El Calafate

Op 15 december vlogen we vanuit het warme Buenos Aires (circa 30 graden) in een paar uur naar het koude en regenachtige Ushuaia, zo’n 3.000 kilometer naar het zuiden.

Ushuaia ligt aan de mooie Baai van Ushuaia aan het Beagle kanaal in Vuurland (Patagonië). De baai is omringd door prachtige beboste heuvels met witte pieken. Op het vliegveld worden we direct hard geconfronteerd met het wisselvallige weer in Ushuaia. Het is een graadje of 5 met harde wind en zon, regen, hagel en sneeuw wisselen elkaar in hoog tempo af. Denk je dat het weer in Nederland wisselvallig is, hier is het de overtreffende trap van wisselvallig. Het is niet uitzonderlijk om binnen 15 minuten meerdere sneeuw-, hagel-, regenbuitjes te hebben afgewisseld met zo nu en dan zon of bewolkt en droog. Ushuaia ligt overigens dus op zeeniveau en het is hier volop zomer wat dus niet wil zeggen dat je geen winterse buien hebt.

Het is wel een geinig plaatsje met een rommelige bouwstijl en een aardige uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving, langs meren, bergen, rivieren, gletsjers of boottochten over het Beagle kanaal en als je wat langer de tijd en voldoende geld hebt, kun je naar Antartica. Door de zeer zuidelijke ligging is het rond deze tijd van het jaar van circa 4 uur ’s ochtends tot 23.00 uur licht en echt helemaal donker wordt het nauwelijks. Door de snel overtrekkende buien verandert het uitzicht over de baai en heuvels voortdurend en het veranderende licht en de lucht (regelmatig voorzien van regenbogen of zelfs een soort van regenboog”muur” (je moet het misschien gezien hebben om een voorstelling te kunnen maken) zorgt voor een waar schouwspel.

Ushuaia, Vuurland, Fin del Mundo
Ushuaia vanaf Martial gletsjer
Beverdam in National Park van Vuurland

Maar goed, het natuurschoon is kennelijk nog niet voldoende om mensen permanent naar deze omgeving te trekken. De Argentijnse regering heeft eerst met de bouw van een gevangenis aan het begin van de 20e eeuw en eind jaren zeventig met allerlei financiële prikkels de ontwikkeling van de stad moeten ondersteunen, want het klimaat is voor de meesten te onaantrekkelijk om je er “zo maar” permanent te vestigen.

We maken deze dagen bij toeval voortdurend de juiste keuzes en slagen erin om precies tussen de regen-, hagel- en sneeuwbuien in uitstapjes te maken naar de Martial Gletsjer ten noorden van de stad, per catamaran naar de penguinera 80 km ten oosten van Ushuaia en het schitterende nationale park NP Tierra del Fuego, slechts 12 km ten westen van de stad op de grens met Chili. Voor de enige dag waarop het non-stop regent, hadden we toevallig een relax dagje ingepland om flink uit te slapen, te lezen en wat inkopen te doen.

Vooral het bezoekje van het Nationale park Tierra del Fuego is erg mooi. Dit is een gigantisch natuurreservaat, waarvan maar een heel klein deel is opengesteld voor het publiek. Echter, wel een prachtig deel, met schitterende meertjes, rivieren, baaien, groene beboste heuvels, besneeuwde bergtoppen en vooral ook heel veel vogels, waaronder de condor. Wanneer we in het park de Pampa Alta heuvel beklimmen, worden we boven op de top meteen getrakteerd op een condor die “rakelings” over onze hoofden scheert.

Pinguins eiland- Vuurland
de vuurtoren op Beagle kanaal
Pinguins in Vuurland, Patagonie

Ook de boottocht naar de Pingüinera Isla Martillo is erg geslaagd. Het is een ontspannen boottocht van circa 6 uur die ons langs meerdere eilandjes met zeerobben, vele vogels en vooral pinguïns, heel erg veel pinguïns brengt. De boot komt zo dicht aan land dat je ze bijna kunt aanraken.

Dinsdag 20 december vliegen we naar El Calafate (alle bussen waren de voor de komende 10 dagen volgeboekt). Vanuit Calafate kun je o.a. naar de Perito Moreno gletsjer in het Nationale Park met de creatieve naam “Parque Nacional Los Glaciares” en een uitstapje maken naar één van de mooiste natuurparken in Zuid-Amerika het “Parque Nacional Torres del Paine” in Chili.

Laat een antwoord achter