Uruguay

Montevideo en Colonia del Sacramento

Naar Uruguay
Na een weekje met minder lekker weer in Buenos Aires, relatief veel werken, tango en Spaanse lessen vertrokken we zondagochtend 30 oktober met prachtig weer met de boot naar Colonia del Sacramento in Uruguay. Een tocht van 3 uur over de Rio de la Plata met een uitstekende en vrij luxe veerboot o.a. voorzien van een grote en drukbezochte taxfree shop.

Oldtimers in Colonia

Colonia del Sacramento
Colonia is een klein plaatsje aan de kust met een gezellig historisch centrum nabij de haven. In het weekend en in de zomer wordt het plaatsje door vele dagtoeristen uit Buenos Aires en Montevideo bezocht. Het was deze zondag inderdaad redelijk druk, maar niet te. Ondanks zijn aantrekkingskracht op vele toeristen heeft het plaatsje vrij goed iets authentieks weten te behouden en wordt het straatbeeld niet al te veel door schreeuwerige toeristenwinkeltjes bepaald. Als ’s avonds de meeste dagjes- en weekendbezoekers weg zijn, keert de aangename rust terug en trekt de mate drinkende jeugd en massa naar de boulevard in het westen voor een prachtige zonsondergang.

Mate
Mate drinken is in Uruguay nog populairder dan in Argentinië, dus tijd om maar eens iets langer over deze gewoonte uit te wijden. Het drinken van mate is een soort kruising van extreem sterke thee drinken en een waterpijp delen. Vele Argentijnen en Uruguayanen sjouwen de hele dag een thermoskan heet water en een klein speciaal mate-bekertje mee. In dat kleine bekertje worden mate blaadjes (vergelijkbaar met ruwe thee) gedaan en wel dusdanig veel dat het bekertje nagenoeg vol zit en dat het gevuld met heet water een dikke bruine drab wordt. Om de thee te drinken zonder dat je mond volstroomt met blaadjes, wordt een speciaal stangetje gebruikt, een beetje een kruising tussen een rietje met kleine gaatjes en een lepeltje. De mate-beker wordt met de hele familie- en/of vriendenkring gedeeld en zowel de bekers, lepels als thermoskannen zijn een soort mode-artikel die in vele soorten, kleuren en maten verkrijgbaar zijn. Vooral in Uruguay nog aangevuld met een speciale mate-draagset: een tas speciaal gemaakt om een thermoskan en mate-beker mee te dragen, veelal gemaakt van lichtbruin leer.

Zonsondergang in Colonia met Buenos Aires aan de horizon

Dinsdag reden we met de bus van Colonia naar de hoofdstad Montevideo, een enorm uitgestrekte stad met zo’n 1,5 miljoen inwoners wat circa 1/3 van het totale aantal inwoners van Uruguay is. Daar de stad zo uitgestrekt is, oogt zelfs het centrum van de stad niet eens zo druk en de vele studenten zorgen voor een gezellige sfeer. Met name ook in de oude stad waar je naast vele oude stijlvolle gebouwen ook veel trendy restaurants, bars en nachtclubs vindt. Langs de Rio de la Plata heeft Montevideo een boulevard van ruim 20 km lang met vele brede stranden.
Op 2 november beleeft Uruguay een nationale feestdag (Allerzielen). Het is prachtig weer en de bevolking trekt massaal naar de stranden, die vanwege de uitgestrektheid allerminst overbevolkt raken, maar eerder gezellig druk zijn. Ook met temperaturen van ruim boven de 30 graden, blijven de Uruguayanen met hun thermoskannen en matebekers sjouwen. Langs de kust zijn opvallend weinig restaurants en terrassen te vinden. De Uruguayanen geven duidelijk de voorkeur aan hun nationale drank en laten het ijskoude bier links liggen.

Parilla (soort grill snackbar)
Plaza Fabini
Strand Montevideo

Uruguayanen zijn over het algemeen heel erg aardig en relaxt: de bediening is overal ook erg behulpzaam en vriendelijk, mensen zijn heel netjes en ontspannen in het verkeer, zelfs bijv in Montevideo. In Colonia spannen ze helemaal de kroon. Zodra je daar maar een voet op de weg zetten stoppen alle auto’s in de omgeving en gebaren ze dat je kunt oversteken, een aparte ervaring. Van de frequentie waarmee en de wijze waarop velen de twee woorden “Muy bien” uitspreken, word je direct al vrolijk.
Wat ook direct opviel, is dat je in Montevideo (met uitzondering van de oude stad) nauwelijks politie op straat ziet. Dit in tegenstelling tot Buenos Aires waar op bijna elke hoek van elke straat een agent staat.

Plaza Independecia
Je eigen wijnfles vullen
Strand

Zie voor reisverslag en foto’s van Salto en Durazno: Durazno en Salto

Laat een antwoord achter