Uruguay

Uruguay: Salto en Durazno

Uruguay, een verrassend relaxt en gezellig landje
Vrijdag 5 november zetten we dan eindelijk een stap in de richting van ons doel in het noordoosten van Argentinië (de Iguazu watervallen) en vertrekken vanuit Montevideo naar Durazno in het midden van het land. We hebben voor deze route en tussenstop gekozen omdat we Uruguay eigenlijk wel een verrassend relaxt landje vinden en er nog iets meer van willen proeven. Durazno is een relatief kleine plaats (30.000 inwoners) en ligt in het hart van een uitgestrekt agrarisch gebied. De busrit voert ons o.a. door de wijngaarden van Canelones,  net als San Jose en Artigas een belangrijk wijngebied. We willen het liefst buiten de stad in een estancia verblijven. We hebben geen reisgids en ook op internet konden we niet zo gauw een verblijf vinden, maar vertrouwen erop in ons beste Spaans bij de locale VVV wel iets te kunnen vinden. Dat was iets te optimistisch gedacht. In tegenstelling tot Montevideo en Colonia is Durazno helemaal niet op buitenlandse toeristen voorbereid en beide toeristenbureaus (eigenlijk toeristenhokjes) zijn ondanks de kantooruren gewoon dicht. Een taxichauffeur brengt ons bij een mini museum annex Casa de Cultura, waar men druk bezig is met de voorbereiding van het cultureel festival in januari. Het gehele kantoor gaat voor ons aan de slag en na wat telefoontjes en een half uurtje wachten, komt de eigenaresse van een estancia zo’n 5 kilometer buiten de stad aangereden om ons naar het bescheiden optrekje op zo’n 95 hectare grond te brengen. Heel bescheiden zeker t.o.v. hun voormalig buitenhuisje op 1800 hectare en de gemiddelde grootte van een estancia van zo’n 1000 hectare.

Foto's van verblijf op estancia

De estancia wordt gerund door Helena en Julio, een heerlijk bejaard stel dat ons flink in de watten legde. Echt van die fijne oude mensen die bijvoorbeeld het verkeer in Durazno, een superrustig plaatsje met vele nagenoeg lege eenrichtingswegen en maar één kruising met stoplichten, al erg complex vonden. Net als het schakelen. Julio gebruikt op de hele weg van bushalte naar de estancia (inclusief een stukje snelweg) alleen de 1e en 2e versnelling. Als de motor wel heel veel lawaai begint te maken, gaat ie gewoon wat langzamer rijden.
Vrijdagmiddag regende het helaas erg veel, echter ’s avonds klaarde het op en de gehele zaterdag en zondag was het prachtig weer.

We brachten onze tijd op de estancia door met lezen, relaxt naar de omgeving staren, Uruguayaanse wijn drinken, praten met de eigenaars en wat paardrijden. Zaterdagavond werden we vergezeld door een leuk gezinnetje uit Montevideo met 2 lieve dochtertjes en samen met de eigenaars wisselden we wat verhalen uit over Nederland/Europa en Uruguay/Zuid-Amerika. Beide stellen waren wel eens in Europa geweest. Als souvenir hadden ze o.a. een paar restaurantrekeningen met schandalig hoge prijzen in Euro’s bewaard. Ze leken nog steeds amper bekomen van de schrik die ze ervaarden toen ze daar de menu’s onder ogen kregen.

Salto
Zondag aan het eind van de dag reden we in een bus vol jongeren, die net terugkwamen van een rockfestival, naar Salto, een grensplaats aan de Rio Uruguay ter hoogte van Concordia in Argentinië. Salto is bekend van de sinaasappelboomgaarden en een aantal thermale bronnen in de omgeving. We spenderen onze tijd met het rondwandelen in wederom een relaxt stadje, wat werken, het regelen van de trip naar Iguazu en een bezoek aan het Parque Aquatico – Termas de Salto Grande. Dit is een ruim opgezet zwemparadijs met alleen maar thermale baden. Vanuit de baden heb je uitzicht over de Rio Uruguay en de prachtige groene omgeving. Het was dinsdagmiddag buiten de vakantieperiode en samen met nog geen 20 andere mensen genieten we van alle ruimte en rust.

Van Concordia naar Puerto Iguazu
Vandaag, woensdag 8 november vertrekken we met de boot naar Concordia in Argentinië waar we de nachtbus naar Puerto Iguazu nemen. Al met al wat het een verrassend aangenaam verblijf in Uruguay. Het is niet echt een super vakantiebestemming met spetterende hoogtepunten, maar gewoon een (of eigenlijk een buitengewoon) relaxt en aangenaam land voornamelijk vanwege de inwoners, erg leuk als uitstapje vanuit Argentinië of Brazilië of op doorreis tussen die twee landen.

Salto
Rio Uruguay

Vandaag gaan we dus naar Iguazu in het noordoosten, vervolgens naar Salta om van daar uit een paar weken in het noordwesten van Argentinië rond te reizen. Daarna zakken we via Cordoba en Rosario weer af naar Buenos Aires.

Zie voor reisverslag en foto’s van Montevideo en Colonia del Sacramento: Colonia del Sacramento en Montevideo

Laat een antwoord achter