Teej festival & Swayambhunath
Op 15 september 2004 zijn de eerste twee medewerkers van BeOnTop naar Kathmandu vertrokken. Op deze pagina vindt u een verslag van hun belevenissen.
Zoals hierboven vermeldt, zijn we op woensdag 15 september vanuit Amsterdam via London en Abu Dhabi naar Kathmandu gereisd. Donderdagavond 16 september landden we in een regenachtig en warm Kathmandu, waar we keurig op het vliegveld werden opgehaald door een medewerker van het guesthouse waar we de eerste dagen zullen verblijven. We werden met al onze bagage (we hadden flink veel extra spullen mee voor diverse goede doelen in Nepal) samen met 2 anderen in een kleine Suzuki gepropt en naar de stad gereden.
We voelden ons er direct weer thuis. Kathmandu, een prachtige stad waar sinds ons vorige bezoek van 2 jaar geleden nagenoeg niets is veranderd. In Kathmandu vind je ontzettend veel sfeervolle tempels en op zo’n beetje elke hoek van de straat een tempeltje, pagoda, lingam of ander religieus monument. Je hebt vele leuke marktjes, pleintjes en ontelbaar veel kleine winkeltjes met de meest uiteenlopende producten. De vrouwen op straat zijn meestal prachtig gekleed en her en der kom je wat koeien, geiten, varkens of apen tegen in de stad. In het verkeer is het een drukte van belang met vele toeterende of bellende auto’s, riksja’s, tempo’s, brommers, bussen, fietsen en handkarren. Dit verkeer zorgt helaas natuurlijk ook voor luchtverontreiniging. Een andere minder fraaie kant van Kathmandu is de armoede die soms wel erg schrijnend is. Zo vind je bijv. ’s avonds laat meerdere op straat slapende kinderen en riksja-rijders.
Gelukkig is er in Kathmandu ook maar weinig (meer) te merken is van de onrustige periode die Nepal / Kathmandu de laatste maanden heeft doorgemaakt.
Teej Festival
We hadden geluk. Vrijdag, de dag na onze aankomst, was meteen de meest interessante dag van het 3-daagse Teej-festival, waarbij vele vrouwen in prachtige kledij (in hun mooiste rood met gouden sari’s) naar diverse Shiva-tempels trekken. De Pashupatinath-tempel aan de Bagmati rivier in Kathmandu is de belangrijkste plaats van de festiviteiten. Vrijdagochtend dus snel fietsen gehuurd om direct naar Pashupatinath te gaan, waar we een groot deel van de dag hebben doorgebracht. Pashupatinath is 1 van de 3 plaatsen van verering in de directe omgeving van Kathmandu, die zowel door hindoeïstische als boeddhistische pelgrims worden bezocht. Swayambhunath en Boudhanath zijn de anderen plaatsen van verering.
Bagmati-rivier en crematie ghats
Aan de oevers van de heilige Bagmati-rivier vinden ook crematies plaats. De as wordt uitgestrooid over het veelal sterk vervuilde water van de rivier, die als gewijd wordt beschouwd omdat ze uitmondt in de heilige Ganges. Deze crematies op de ghats langs te rivier vormen een bizar contrast met de feestvierende vrouwen. Echter, voor Nepalezen hebben de dood en de daarbij behorende crematies een heel andere betekenis dan in Nederland en de crematies vinden dus ook in alle openheid plaats en ook vele Nepalezen staan aandacht, uiteraard op gepaste afstand, naar te kijken. Er vinden hier tal van rituelen plaats. Regelmatig nemen gelovigen hier een ritueel “reinigings”bad in deze rivier. Ook is het nog gebruikelijk, opdat getrouwde paren in het volgend leven weer bij elkaar zullen zijn, het stel samen in het vieze water baadt.
Bij terugkomst in het guesthouse werden we opgewacht door iemand van Cross Borders (Ajay). Met hem even bijgepraat en een afspraak gemaakt om zondag eens nader kennis te maken met hun projecten in Nepal.
De volgende dag hebben we bij een guesthouse de spullen afgeleverd die we hadden meegenomen voor iemand van Stichting ICFON en de verdere dag relaxed door Kathmandu gewandeld. Zaterdag is eigenlijk de enige rustdag (lees: minder drukke dag) in Kathmandu, dus kun je op je gemak door diverse prachtige straatjes, langs vele honderden leuke winkeltjes, kleine tempeltjes en enkele marktjes wandelen.
Op Durbar Square (Durbar = paleis, het hart van de oude stad met meer dan 50 tempels en monumenten) hebben we een tijd lang naar het straatleven zitten kijken en zo nu en dan leuke gesprekjes met Nepalezen gevoerd.
Zondag na een goed ontbijt zijn we teruggegaan naar een internetcafe in Thamel, waar we met de laptop konden werken. De meeste internetcafe’s hebben niet erg snelle verbindingen of kun je niet zo maar met eigen pc terecht, maar na wat zoeken, vonden we dus een geschikte waar we de eerste dagen kunnen werken.
Swayambhunath
’s Middags zijn we gaan lopen naar de bekende Swayambhunath stoepa, in het westen van Kathmandu. Deze stoepa is gelegen op een mooie groene heuvel. De wandeling vanuit Thamel brengt je door de buitenwijken van Kathmandu en over de Bishnumati rivier, waar de armoede goed te zien is. Hier zijn ook relatief veel bedelende kinderen. De wandeling omhoog naar de stoepa is erg leuk. Je ziet allemaal gebedsvlaggen in de bomen, kinderen zijn er aan het spelen of op pleintjes hun huiswerk aan het maken, mannen zijn aan het schaken/dammen met steentjes en uiteraard zie je allemaal kooplui met religieuze koopwaar, zoals gebedsmolentjes. We konden het nog aardig goed herinneren van twee jaar geleden. Het is toch wel erg fijn, dat je niet gehaast rond hoeft te lopen. We komen er zeker nog wel een aantal keer de komende maanden.
Hamro Niwas
’s Avonds hadden in ons guesthouse afgesproken met Ajay van Cross Borders. We gingen met de taxi naar het kindertehuis Hamro Niwas (=”ons thuis”) dat tot stond is gekomen met de giften (vnl. uit Nederland) aan Stichting Veldwerk. In dit huis zitten circa 30 kinderen in de leeftijd van 3 tot 15 jaar. De meeste kindjes zijn van arme ouders die geen geld hebben om hun kind op te voeden, laat staan hun school te betalen, of zijn wees.
De meisjes en de jongens slapen in 2 gescheiden ruimten in stapelbedden, waarbij de kleinste weer met zijn 2-en in één bed slapen. Het oogt allemaal erg vol, maar het is wel vredig, veilig en schoon. Verder is er een grote multifunctionele ruimte waar de kinderen eten, spelen, lezen, huiswerk maken, tv-kijken. De kinderen worden begeleid door 2 vrouwen en een man.
Na de rondleiding gingen we bij de kinderen zitten en kwamen een aantal nieuwsgierige kindjes direct naar ons toe voor een eenvoudig praatje of dolletje.
Het is leuk om te zien hoe de kinderen met elkaar om gaan en voor elkaar zorgen en hoe iedereen zijn eigen taak heeft in het huishouden. Toen we weggingen kregen we een aantal tekeningen mee voor onszelf en nog veel meer voor een Nederlandse vrijwilligster die ook in het tehuis werkt. De dag ervoor is zij echter in het ziekenhuis opgenomen.
Ziekenhuis
Na een bezoekje aan het kantoor van Cross Borders, waar op korte termijn ook onze werkplek met breedbandinternetaansluiting zal komen, zochten we deze vrijwilligster op in het ziekenhuis. Ze bleek slechts een voorhoofdholte ontsteking te hebben en lag er al weer vrolijk bij. De doktoren vonden haar kennelijk een interessant middel om wat bij te verdienen voor het ziekenhuis. Een zware delegatie doktoren had haar meerdere malen onderzocht, wilde nog veel meer onderzoeken doen en hadden haar vele medicijnen voorgeschreven. Wat je al niet doet om wat extra’s te verdienen.
Patan
Maandag 20 september zijn we na het werk voor BeOnTop naar Patan geweest waar we eerst met Ajay de laatste puntjes op “i” zetten voor de breedbandaansluiting die BeOnTop en Cross Borders zullen delen en vervolgens nog even door het centrum van de oude stad hebben gewandeld. Een prachtige stad met vele mooie tempels en pleintjes / wasplaatsen en een wat relaxtere atmosfeer dan Kathmandu.
Vandaag, dinsdag 21 september, komt René Veldt aan in Kathmandu en dus kunnen we binnenkort verder bespreken wat we precies voor de projecten van Cross Borders kunnen verrichten.