Argentinië,  Patagonië

El Chalten – Argentinië

28 december – 1 januari – El Chalten
Na het gletsjer-spektakel, werken we de volgende ochtend eerst weer wat werk weg en vertrekken daarna naar El Chalten een klein plaatsje in het noorden van “Parque Nacional Los Glaciares”. Onderweg maken we nog een tussenstop bij Bosque Petrificado tien kilometer ten westen van Parador La Leona aan het Lago Viedma. Deze plek heeft zijn eigen kleine droge microklimaat en er kunnen versteende bomen en botten van dinosaurussen gevonden worden. De archeologische plaats is verder niet gemarkeerd, dus we moeten zelf op zoek. De versteende bomen kunnen we nog vinden, maar het onderscheiden van dinosaurusbotten tussen alle stenen lukt ons leken niet. Daarna rijden we naar El Chalten. Al van verre hebben we prachtig uitzicht op de bekende Fitz Roy piek, een aparte granieten berg, bekend vanwege zijn vorm, hoogte en de moeilijkheid voor bergbeklimmers.

versteende boomstam bij La Leona, onderweg route 40
Arno genieten van uitzicht in park bij El Chalten
El Chalten in zijn omgeving

El Chalten
El Chalten zelf is een relatief jong plaatsje. Het is pas in 1985 gesticht om een definitieve claim op het land te leggen voordat Chili het zou doen en natuurlijk ook om het toerisme te ontwikkelen. Door het plaatsje zeer ruim op te zetten en nagenoeg geen een gebouwtje dezelfde vorm te geven, is men geslaagd om een vrij aardig (vakantie)dorpje op te zetten. Van een dergelijke ontwikkeling zou men bij Centerparcs of projectontwikkelaars van Nederlandse nieuwbouwwijken nog wat kunnen leren. Het is de vraag hoe El Chalten zich zal ontwikkelen als de nieuwe asfaltweg vanuit El Calafate binnen enkele maanden klaar zal zijn en de reistijd flink zal verminderen.
Wat overigens grappig is aan plaatjes als El Chalten, Calafate en in iets minder mate aan Ushuaia is dat toeristen én inwoners aan elkaar kunnen vragen waar ze vandaan komen, want de meeste inwoners komen van verre (soms ook uit het buitenland (bijv Paraguay, maar zelfs ook Nederland) in de hoop op goede verdiensten en/of een relaxt bestaan.
Het voordeel van zulke toeristenplaatsjes als Calafate en El Chalten is dat de keuken ook op toeristen is ingericht. Het lijkt wel of alle koks eerst voor een internationaal keuringscomité zijn verschenen alvorens ze aan het werk mochten. In elk restaurant kun je heerlijk eten, wat volgens onze smaak vrij uitzonderlijk is voor Argentinië.

Schade
De volgende ochtend willen we een wandeling naar de Laguna Torre maken, waar je een prachtig uitzicht op de unieke berg Cerro Torre kan hebben, als het zicht het toelaat en dat is slechts zelden het geval. Wanneer we nog wat spullen in de auto willen leggen, ontdekken we dat een of andere onverlaat op nagenoeg onmogelijke wijze een flinke deuk in onze huurauto heeft gereden. El Chalten is rustig, ruim opgezet en er is voldoende ruime parkeerplek. De bestuurder moet wel nagenoeg blind of ernstig dronken zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen. In ieder geval was hij of zij helder genoeg om er direct van door te gaan, maar zeer hoogstwaarschijnlijk was het een hostel-gast uit Chili. Volgens de eigenaar van het hostel zou die Chileen ’s avonds nog terugkomen. Toch gaan we vast naar de politie om aangifte te doen, we hebben namelijk geen zin om voor de schade van deze bizar onhandige actie op te draaien. Het eigen risico van de autoverzekering bedraagt namelijk circa 700 euro. Een enorm hoog bedrag trouwens want een autootje van het type Opel Corsa of Volkswagen Polo (hier Gol geheten) kost in Argentinië slechts Euro 5000 tot 7000.

Laguna Torre
Vervolgens gaan we op pad naar Laguna Torre. Het is wel weer een aardige wandeling, maar mede door de bewolking en het ontbreken van uitzicht op de bergen geen echte topper. Wat wel leuk is, is dat je overal in het park gewoon water uit riviertjes en meertjes kunt drinken. Als je echt oververhit bent van het wandelen, kun je bijvoorbeeld gaan zwemmen in één van de meertjes (vrij fris) en al zwemmende tussen de watervogels en vissen je dorst lessen. Opvallend is dat zowel Torres del Paine als Parque Nacional Los Glaciares brandschoon zijn. Je vindt werkelijk geen papiertje, plastic zakje of wat dan ook op de grond en dat terwijl er geen toezicht is of boetes zijn. In Parque Nacional Los Glaciares bij El Chalten vind je zelfs geen afvalbakken. Iedereen wordt vriendelijk verzocht zijn eigen afval weer mee terug te nemen uit het park en dat gebeurt dus ook, zelfs vanaf de diverse (gratis) campings in het park.
Wanneer we aan het begin van de avond terugkomen in het hostel, worden we opgewacht door de politieagent bij wie we aangifte hebben gedaan. De Chileen blijkt (heel verrassend) niet meer teruggekomen te zijn. De politieagent verzekert ons dat wij met de aangifte de schade niet zelf hoeven te betalen en belooft ook de verhuurmaatschappij voor ons te bellen. We worden er wel een beetje moe van. Na diverse diefstallen en nu ook deze schade daalt onze “liefde” voor Argentinië wel een beetje boel.

We gaan nog even wat ontspannen in een barretje die er wel leuk uitziet. De enige andere gasten blijken ook Nederlanders. In Patagonië zie je die erg veel dus dat is geheel geen toeval. Grappiger is dat de eigenaar van het tentje die uit Buenos Aires komt 2,5 jaar in onze geboortestad Alkmaar heeft gewoond en gestudeerd en in Heiloo heeft gewerkt in een restaurant vlakbij het voormalig huis van Arno.

Tijdens het diner worden we weer getrakteerd op spectaculaire wolkenpartijen. Patagonië is wellicht het meest bekend vanwege de bergen, gletsjers en steppe/woestijnlandschap, maar de hemel mag ook zeker genoemd worden. Overdag regelmatig de meest bizarre vormen en kleuren in de wolken en ’s nachts als het helder is ook een schitterende sterrenhemel.

Fitz Roy, beroemde berg om te beklimmen
Arno waterfles bijvullen uit meer, omgeving El Chalten
omgevallen en dode bomen

Lago del Desierto
De volgende dag doen we lekker rustig aan en maken alleen een uitstapje met de auto naar Lago del Desierto. Dit meer heeft niet voor niets deze naam gekregen. Met de auto is het vanuit het al afgelegen El Chalten nog zo’n anderhalf uur rijden over een vreselijke hobbelweg door het vrij mooie dal van de Rio de las Vueltas. Een tocht die niet veel mensen maken en het is daar dus heerlijk rustig en het uitzicht op het meer, de bergen en gletsjers is prachtig. Onderweg vind je trouwens een aantal monumenten die herinneren aan vrij recente grensconflicten tussen Chili en Argentinië en middels vlaggen wordt duidelijk gemaakt dat deze grond nu echt Argentijns is.
Deze tocht voerde overigens grotendeels ook over privé-terrein. Voor ons laaglanders is het soms moeilijk te bevatten dat privé-personen/bedrijven zulke enorme lappen grond bezitten mét zo’n spectaculair landschap met bergen, meren, rivieren en gletsjers en onder andere geschikt voor de volgende activiteiten in eigen “tuin”: wandelen, paardrijden, bergbeklimmen, abseilen, scuba-diving, raften, skiën, rondvluchten, 4X4 tochten, gletsjerwandelingen, etc, etc. We hebben als eens geïnformeerd voor zo’n grondje, maar het is toch iets boven ons budget ;-).

Als we op 31-12 op tijd wakker worden is het zicht te slecht en zijn we te moe om de lange wandeling van minimaal 8 uur echt lopen naar de basis van Cerro Fitz Roy te maken en we besluiten lekker rustig aan te doen. Het lijkt deze dag ook wel extra druk in El Chalten: of er zijn meer mensen aangekomen of meer mensen stellen hun trekking uit tot na oud en nieuw. ’s Middags maken we een korte, leuke wandeling naar de mooie Laguna Capri, maar ook dan is er helaas nog steeds geen goed zicht op Fitz Roy.

mooie bloemetjes in Patagonië
af en toe zie je de meest bijzondere wolken in Patagonie, boven El Chalten

Oud & Nieuw in Patagonië
’s Avonds luiden we het oude jaar uit met een culinair etentje bij Resto bar Estepa. Het eten is hier voortreffelijk en in het kleine tentje is het gezellig druk. Argentijnen vieren oud en nieuw kennelijk het liefste thuis, want alle feesten beginnen pas om 01.00 uur. Volgens goed gebruik bestellen we ruim voor twaalven een fles champagne, zodat we in alle rust van de sprankelwijn kunnen genieten en de goede smaak niet in alle hectiek onopgemerkt blijft. Vreemd genoeg verlaten de meeste mensen (vnl Argentijnen) het restaurant om circa 23.30 en blijven we slechts met een drietal andere toeristen en het personeel + later ook hun familie achter.
Aangezien El Chalten in een nationaal park ligt waar open vuur verboden is, verwachten we geen vuurwerk. Toch wordt er her en der wat afgestoken om 00:00 uur. Het begin van een dag die we niet snel zullen vergeten. Nadat we nog wat gezellig met zijn allen hebben gepraat, maken we ons op om naar Hét feest van de nacht te gaan. De locale reggae band “Siete Venas” treedt op in één van de vele nog onafgebouwde gebouwtjes. Ondanks dat El Chalten zeer klein is, is het kleine zaaltje bomvol. Wanneer “Siete Venas” begint met spelen, gaat het dak er af (zie foto). Opvallend was trouwens dat er laat in de nacht nog steeds ouders met jonge kinderen (6 tot 8 jaar) het zaaltje betraden om mee te feesten.

Onze feestlokatie met oud en nieuw (de volgende dag), het dak eraf!

Laat een antwoord achter